ZZP-er of schijnzelfstandig?
Veel van onze relaties werken als zzp’er. Vandaar dat wij regelmatig aandacht besteden aan de rechtspositie van zzp’ers. En dat doen we nu weer, want er is belangrijk nieuws.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de overheid weer handhaven op schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat de Belastingdienst gaat controleren of de klant voor wie je als zelfstandige werkt, afdrachten moet doen omdat de zelfstandige eigenlijk een arbeidskracht zou moeten zijn.
Opdrachtgevers lopen risico als blijkt dat een zzp’er eigenlijk werknemer is. De werkgever moet dan sociale premies afdragen en soms ook pensioenpremies. Er kan ook een cao van toepassing zijn waar de werkgever zich aan moet houden.
Er is aangekondigd dat er in 2025 nog geen boetes zullen worden gegeven op overtreding.
Tarief
Er is in een wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie en Rechtsvermoeden (VBAR) bepaald dat een tarief van minder dan € 33,- per uur het vermoeden van schijnzelfstandigheid meebrengt. De Belastingdienst gaat hier al op controleren. Dit, terwijl het wetsvoorstel fikse kritiek van de Raad van State heeft gekregen en de Wet VBAR nog niet van kracht is. De Wet DBA geldt dus nog. Onder het kopje ‘Meer informatie’ in dit artikel vind je een weblink van de KvK (Kamer van Koophandel) met een uitleg over de Wet DBA.
Modelovereenkomst vervalt
De zogenaamde modelovereenkomst zzp vervalt; de overeenkomst kan niet meer worden gebruikt om aan te tonen dat er sprake is van zelfstandigheid.
Keuzehulp schijnzelfstandigheid
Op deze webpagina vind je een keuzehulp waarmee je kunt controleren of er in jouw situatie sprake is van schijnzelfstandigheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-schijnconstructies/maatregelen-tegen-schijnconstructies
Meer informatie
Meer algemene informatie over het onderwerp is te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aanpak-schijnconstructies
https://www.kvk.nl/wetten-en-regels/wet-dba-voorkom-schijnzelfstandigheid/