Wat vind je van de nieuwe NEN 1010?
De nieuwe editie van NEN 1010 begint zijn weg al wat te vinden in de markt. Veel klanten ‘vinden al iets’ van NEN 1010:2015. Wat horen we zoal over de nieuwe norm?
Moeilijk leesbaar
Het meest gehoorde geluid is dat de norm moeilijk leesbaar is. Dat is overigens geen verrassing, want de eerdere edities waren ook al niet in eenvoudige taal geschreven.
Vaak wordt gedacht dat die ambtelijke taal verband houdt met de juridische status van de norm. Dat is echter niet zo. Het taalgebruik is inderdaad vrij ambtelijk, maar de juridische kwaliteit van NEN 1010 is eigenlijk best laag.
Veel fouten
Daarnaast krijgt het forse aantal fouten in NEN 1010 veel aandacht. Van die fouten hebben wij er inderdaad ook nogal wat geconstateerd. Inmiddels heeft Elektroraad de normcommissie al een document gestuurd waarin we de commissieleden opmerkzaam hebben gemaakt op enkele honderden fouten. We hebben daar nog geen terugkoppeling op ontvangen, maar dat zal binnenkort wel gebeuren.
Onduidelijke nieuwe teksten
Er zijn wat onderwerpen aan de norm toegevoegd en sommige bestaande onderdelen zijn uitgebreid. Die nieuwe teksten worden door velen als onduidelijk ervaren. Dat geldt vooral voor de onderwerpen overspanningsbeveiliging en PV-installaties.
Tijdens een lezing van Elektroraad over Overspanningsbeveiliging hebben we getoetst in hoe verre de nieuwe teksten begrepen worden. En dat onderzoek (onder 160 bezoekers aan de lezing) bevestigt inderdaad dat het niet eenvoudig is om de teksten te doorgronden. Van een relatief eenvoudige opgave over overspanning wist slechts 10% het juiste antwoord te geven.
Positief
De wijzigingen in de methode van het berekenen van de kerndoorsnede van grondkabels, wordt in het algemeen als positief ervaren. Door de wijzigingen vallen kabels die ‘koud’ in de grond liggen soms dunner uit.
Wat is jouw mening?
Heb je zelf ook een mening over de nieuwe NEN 1010? Wat vind je beter geworden, en wat juist slechter? Wij zijn daar erg benieuwd naar. Stuur ons een e-mail en laat het ons weten. Zinvol commentaar dragen wij graag over aan het normalisatie-instituut.