Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Quickscan
Netcongestie en de mogelijke gevolgen voor uw project
Opmerkelijk resultaat bij de cursus ‘Verder met NEN 4010’
Uitslag Feit of Fabel december 2023
WKB – wie schakelt de kwaliteitsborger in?

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Uitslag Feit of Fabel november 2017

Uitslag Feit of Fabel november 2017

ANTWOORD: 

Dat is inderdaad zo. Een contactdoos zou in dit geval een risico vormen voor de juiste werking van de beschermingsmaatregel.

Het juiste antwoord op de stelling is dus: feit.

 

Onderbouwing van het antwoord

Dat antwoord is te vinden in bepaling 412.1.3 van NEN 1010:2015. In die bepaling staat de volgende passage:
Deze beschermingsmaatregel (red: uitsluitend bescherming door middel van dubbele isolatie) mag daarom niet worden toegepast op stroomketens die een contactdoos bevatten (..).

Toelichting
In de praktijk zorgen we meestal voor bescherming tegen schok door toepassing van de beschermingsmaatregel ‘automatische uitschakeling van de voeding’. Een aardfout zal dan een kortsluitstroom in een foutstroomcircuit veroorzaken die groot genoeg is om een beveiligingstoestel (bijvoorbeeld smeltpatroon of installatieautomaat) tijdig uit te schakelen om aanraking van het defecte deel te kunnen overleven.

Bij dubbele of versterkte isolatie is dat niet zo. Daarbij vertrouwen we op de bescherming die de dubbele of versterkte afscherming of isolatie ons biedt. Tijdige uitschakeling – althans voor de bescherming tegen schok, mag in dat geval achterwege blijven.

Maar als in zo’n installatie contactdozen toegepast zou worden, zou iemand er per ongeluk een klasse 1 toestel op aan kunnen sluiten. Dat zou tot gevolg hebben dat er geen of onvoldoende bescherming tegen schok bij een aardfout is.

Toepassing van contactdozen in installaties waarin uitsluitend de beschermingsmaatregel tegen schok in de vorm van dubbele of versterkte isolatie wordt gebruikt, is dan ook niet toegestaan.

De stelling is om die reden juist.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.