Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Lezing: NEN 1010 en de wet
Uitslag Feit of Fabel januari 2024
Creatieve oplossingen nodig bij netcongestie
De nieuwe Omgevingswetgeving
Quickscan

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Netcongestie en de mogelijke gevolgen voor uw project

Netcongestie en de mogelijke gevolgen voor uw project

Wanneer is er sprake van netcongestie? Dat is zo, wanneer er meer behoefte is aan elektriciteitstransport dan het elektriciteitsnet aankan. Dat geldt zowel voor levering als voor teruglevering[1] op het net.

Op dit moment is netcongestie een groot probleem. De netbeheerders, zoals TenneT, kunnen meestal niet snel genoeg voldoen aan de vraag naar een nieuwe aansluiting. Er is meer elektriciteit nodig dan kan worden geleverd door de netbeheerders. Het is een bekend probleem voor bedrijven. Een zware netaansluiting (groter dan 3x80A) wordt op dit moment amper gerealiseerd. Maar ook voor particulieren is het probleem nijpend aan het worden. Zie bijvoorbeeld onderstaand geval:

De Rechtbank Gelderland heeft onlangs[2] een uitspraak gedaan in een rechtszaak tussen een bouwbedrijf en een netbeheerder. Het bouwbedrijf had voor een project waarbij hij 29 woningen realiseerde, een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Ook toen de woningen gereed waren, was de aansluiting nog niet gerealiseerd. De reden hiervoor was dat de locatie van een nieuwe middenspanningsruimte (MSR, een transformatorstation) nog niet was bepaald door de gemeente. Voor de aannemer betekende dit, dat de laatste bouwtermijn onbetaald werd gelaten en de woningen niet konden worden opgeleverd.

Het bouwbedrijf eiste bij de rechter in kort geding, dat de netbeheerder op korte termijn het transport van de benodigde elektriciteit zou uitvoeren. De netbeheerder verdedigde zich door te stellen dat er sprake was van netcongestie, er was onvoldoende transportcapaciteit beschikbaar om de woningen aan te sluiten. Om transportcapaciteit te realiseren was de beschikbaarheid van een nieuw MSR noodzakelijk. De rechter gaf de netbeheerder gelijk en de eis van het bouwbedrijf werd afgewezen. Met alle gevolgen van dien voor diens onderaannemers en voor de inspecteur die een eerste inspectie moest verrichten!

Het is belangrijk dat in de overeenkomst die u hebt met uw client wordt opgenomen dat, als netcongestie optreedt, toch betaling van de laatste termijn moet plaatsvinden. Dit geldt als u een aannemer bent of een adviseur. Maar als u een opdrachtgever bent, is het juist belangrijk dat een laatste termijn mag worden ingehouden als netcongestie optreedt. En voor een overheid is het belangrijk om de laatste ontwikkelingen in bestuurlijk Nederland te volgen.[3]

Dit is maar een voorbeeld van hoe netcongestie uw overeenkomst kan beïnvloeden. Een actie richting de netbeheerder kan verstandig zijn. Zo kan de netbeheerder gevraagd worden om meer transparantie over de wachtrij die bestaat voor een aansluiting, bijvoorbeeld in de vorm van wachtrij-informatie[4]). Maar ook een vordering tot nakoming van de aansluitplicht en/of schadevergoeding kan aan de orde zijn.

Zoek contact met Elektroraad Expertise voor een advies over hoe hiermee om te gaan… bij voorkeur voordat u een contract afsluit!

 


[1] In een volgende nieuwsbrief komen wij hier wellicht op terug.

[2] Rechtbank Gelderland 24 november 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:6730.

[4] Liander werd onlangs in kort geding (Rechtbank Gelderland 20 september 2023, ECLI:NL:RBGEL:2023:5258) veroordeeld tot het verschaffen van inzage in (1) de positie van de aanvrager op de wachtrij, (2) het aantal partijen dat vóór de aanvrager in de wachtrij stond en (3) de omvang van de door de andere partijen gevraagde transportcapaciteit in relatie tot de beschikbare transportcapaciteit.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.