Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Elektroraad vernieuwt de inspectiecursus
Ben jij luid en duidelijk in je communicatie en handelingen?
Uitslag Feit of Fabel juni 2024
ER-BOX 2.0: De volgende stap in beheer en onderhoud
Samenwerking met Croonwolter&dros b.v.

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - Netcongestie – wie het eerst komt, …?

Netcongestie – wie het eerst komt, …?

Het elektriciteitsnet in Nederland is overvol. De overheid heeft maatregelen genomen om hiermee om te gaan. We bespreken een aantal van deze maatregelen in dit artikel.

Netcongestie: wat is het ook alweer?
Bijna overal in Nederland is er niet genoeg capaciteit op het elektriciteitsnet. De vraag naar elektriciteit is toegenomen door het toegenomen gebruik van duurzame energie.

Er zijn 2 soorten netcongestie
Op dit moment hebben we te maken met twee soorten netcongestie:

a) Zonne-energie-installaties of windmolens krijgen geen aansluiting op het elektriciteitsnet om energie te leveren. Dat heet invoedings- of opwekcongestie;

b) Bedrijven, gebruikers van laadinfrastructuur of nieuwe woonwijken krijgen geen aansluiting om energie af te nemen. Dat heet afnamecongestie.

Besluit prioriteringsruimte transportverzoeken
Vanaf 1 oktober 2024 geldt een nieuwe wetgeving om met de netcongestie om te gaan. Het is een afwijking van het beginsel ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’: netbeheerders geven in congestiegebieden prioriteit aan organisaties die een groot algemeen belang dienen. Deze partijen krijgen voorrang. De partijen zijn ingedeeld in categorieën.

Om welke categorieën gaat het?
Hoogste prioriteit wordt gegeven aan congestie-verzachters. Dat zijn opslagsystemen, zoals batterijen die capaciteit genereren bij anderen. De tweede categorie bestaat uit organisaties zoals de politie, acute gezondheidszorg en defensie. Dan is er een derde categorie, onder andere drinkwatervoorziening en onderwijs.

Provincie Utrecht: energietoets
Een andere nieuwe ontwikkeling heeft plaatsgehad in de provincie Utrecht. Die provincie heeft in de nieuwe provinciale verordening een zogenaamde energietoets opgenomen. Een omgevingsplan waarin nieuwbouw (men spreekt van minstens 10 woningen) is opgenomen, moet inzicht geven in het systeem van energiebeheer.

Meer informatie
Besluit prioriteringsruimte transportverzoeken:
https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-met-flexibel-gebruik-meer-mogelijk-op-vol-stroomnet-voorrang-voor-maatschappelijke-projecten

Algemene informatie voor bedrijven:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/netcongestie-en-opslag-van-energie

Provinciale verordening Utrecht (zoek op ‘energietoets’):
https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR704250#chp_5

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.