Coronaprotocol

Elektroraad is gestart met de cursus 'Verder met NEN 4010'. Klik hier voor meer informatie.

Elektroraad vernieuwt de inspectiecursus
Ben jij luid en duidelijk in je communicatie en handelingen?
Uitslag Feit of Fabel juni 2024
ER-BOX 2.0: De volgende stap in beheer en onderhoud
Samenwerking met Croonwolter&dros b.v.

BEL
0318 - 631 670

Home - Nieuws - De nieuwe Omgevingswetgeving

De nieuwe Omgevingswetgeving

Sinds 1 januari jl. is de nieuwe Omgevingswetgeving gaan gelden. In dit artikel wordt, bij wijze van introductie, kort toegelicht wat dit voor onze branche betekent.[1]

NEN 1010 in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving en de Omgevingsregeling
De bepalingen over de toepassing van NEN 1010 zijn hetzelfde gebleven: de bepalingen over veiligheid van de installatie zijn wettelijk verplicht. Voor bestaande installaties geldt nog steeds dat het veiligheidsniveau van de toepasselijke versie van NEN 1010 tijdens de bouw van de installatie het minimumniveau is. Die bepalingen zijn overigens wel op een andere plek in de wet te vinden dan voor 2024: het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit vervangen zijn door resp. Besluit Bouwwerken Leefomgeving en Omgevingsregeling.

Verruiming waarschuwingsplicht in het Burgerlijk Wetboek
Het Burgerlijk Wetboek bevatte voor 2024 al de verplichting voor de installateur om de klant te waarschuwen voor onjuistheden in de opdracht van de klant, voor zover de installateur die onjuistheden zelf begrijpt of zou moeten begrijpen. De nieuwe wet breidt dit uit als volgt:

  • de installateur moet altijd schriftelijk en ondubbelzinnig waarschuwen;
  • de waarschuwing moet rechtstreeks aan de opdrachtgever gericht worden;
  • de aannemer moet concreet maken wat de gevolgen voor de uitvoering van de overeenkomst zijn. Bedoeld wordt dat hij duidelijk moet maken wat de gevolgen zijn voor de planning, voor de kwaliteit en voor de prijs van het werk, etc.

Opleverdossier in het Burgerlijk Wetboek
Er is een nieuwe verplichting toegevoegd aan het Burgerlijk Wetboek. De installateur zal bij oplevering een zogenaamd opleverdossier moeten geven aan de opdrachtgever. Dit opleverdossier zal volledig inzicht moeten geven in de nakoming van de overeenkomst. Het opleverdossier bevat in ieder geval de tekeningen en berekeningen van de installaties. Ook gegevens en bescheiden die nodig zijn voor het gebruik en onderhoud van de installatie vallen hieronder. Bij overeenkomst mag worden afgeweken van deze wettelijke verplichting.

Verruiming aansprakelijkheid installateur na oplevering[2] in het Burgerlijk Wetboek
De aansprakelijkheid van de installateur is uitgebreid. Er is een nieuw artikel toegevoegd in het Burgerlijk Wetboek, waaruit het volgende blijkt: ook NA de oplevering van een installatie blijft de installateur aansprakelijk voor gebreken die bij oplevering van het werk niet zijn ontdekt, ook als die gebreken bij oplevering zichtbaar waren.

De opdrachtgever houdt dus recht op herstel van gebreken na oplevering, ook wanneer hij tijdens oplevering de installatie niet op eventuele gebreken heeft onderzocht of laten onderzoeken.[3]

Wat nu?
We kunnen ons voorstellen dat dit veel informatie is. Als u een vrijblijvend gesprek wilt over hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen de gevolgen van de nieuwe wet, zoek dan contact met Elektroraad Expertise.

Ook verzorgt Elektroraad een cursus Beheer met Beleid, waarin de nieuwe bouwregelgeving wordt behandeld. De cursus is gericht op beleidsmakers. Zie voor meer informatie de volgende link: Klassikale cursus Beheer met Beleid. Er zijn nog plaatsten vrij voor de eerstvolgende klassikale cursus van 15 april a.s.


[1] Voor informatie over de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) verwijzen wij naar onze eerdere artikelen over dat onderwerp.

[2] Bedoeld wordt de installateur die zelf partij is bij de overeenkomst met de klant, niet de werknemer van die installateur. Tenzij die werknemer een zzp-er is, dan geldt het weer wel!

[3] Voor leden van Techniek Nederland is een nieuwe versie van de algemene voorwaarden ALIB 2024 en een modelovereenkomst beschikbaar om, voor zover mogelijk, de gevolgen van de nieuwe wet weg te nemen.

Ik heb een vraag

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.